x

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt

Image Alt

Over Anouk

fotoanouk4
Opleidingen
1999-2004 Toneel Academie Maastricht, opleiding: Acteur.
Werkervaring
2019 – heden Freelance regisseur
2019 – heden Artistiek leider & regisseur NANOEK
2012 – 2019 Artistiek- en onderwijsmanager Muziektheater Codarts
De Makerspodcast
Podcast O. Festival
De Theaterkrant
____ download CV

Biografie

Oorspronkelijk opgeleid als actrice aan de Toneelacademie Maastricht, heb ik, na enige jaren in het werkveld als actrice actief geweest te zijn, de overstap gemaakt naar het (muziektheater)onderwijs. Als kerndocent bij Jeugdtheater Hofplein en niet lang daarna als coördinator van de vooropleiding van Codarts Muziektheater werden al snel mijn artistieke en coördinerende vaardigheden aangesproken. 

Sinds 2012 was ik hoofd van de afdeling Muziektheater van Codarts. In deze functie combineerde ik de rol van artistiek leider (waaronder die van regisseur) met die van onderwijsmanager. In die periode heb ik de afdeling Muziektheater – mede met gebruik van mijn brede netwerk – omgevormd tot een afdeling met een duidelijke identiteit, die binnen de muziektheaterwereld als een van de leidende opleidingen wordt gezien en spraakmakende alumni aflevert aan de nationale en internationale markt.
Binnen deze functie was ik ook actief als regisseur en verzorgde ik vele regies, waaronder die van eindproducties zoals ‘Antigone’ in het Maaspodium Rotterdam, ‘Spring Awakening’ in het M-Lab Amsterdam en ’Show and Tell’ in het Nieuw Luxor Rotterdam en Theater de Meervaart. 

Sinds oktober 2019 ben ik werkzaam als vrijgevestigd regisseur en artistiek adviseur. 

Ik deed de regie en het concept voor onder meer de Tiger Awards Ceremony 2020 van het IFFR, ‘Net als Toen’ een vrijdagconcert bij de AVROTROS en NPO Radio 4 in TivoliVredenburg, verzorgde eindregies voor het Fringe Festival Amsterdam en TapasTheater en regisseerde de muziektheater voorstellingen ‘Pink Elephants on Parade’ bij Werkplaats Walhalla, ‘Oogentroost’ bij Theater RAST en ‘Fümms’ bij Kunstklank. 

In juni 2020 heb ik stichting NANOEK opgericht waar ik naast initiator ook de artistiek leider van ben.NANOEK stelt zich tot doel om tot een vernieuwing van het musicalgenre te komen dat een breder publiek aanspreekt en verbindt. Hierbij wordt gekozen voor universele verhalen waar een breed publiek zich in kan herkennen. De thematiek die voor de eerste projecten van de stichting zijn gekozen handelen (met name) over vrouwen: ‘vergeten vrouwen’, #MeToo en natuurlijk de rebelse Antigone. Ook wordt ervoor gekozen om jonge (vrouwelijke) spelers en makers nadrukkelijk de kans te geven zich te presenteren.

Referenties

Het werk van Anouk kenmerkt zich door een naadloze overgang van diep doordachte concepten naar een realistische uitvoering, waarin het maakproces zichtbaar de artisticiteit ten goede komt. De gelaagdheid in de uitvoering, de afwisselende subtiliteit en uitbundigheid waren tamelijk briljant doordacht en uitgevoerd. Haar werk aan de Tiger awards ceremonie tijdens IFFR49 bracht dit alles samen op een inspirerende, prachtig vormgegeven, strak geregisseerd en uitgevoerde voorstelling, zonder twijfel de beste show die IFFR op dat gebied heeft gehad in haar bijna 50 jarig bestaan.

Bero Beyer

(ex-) Directeur International Film Festival Rotterdam, thans CEO Netherlands Film fund.

De regies die ik van Anouk gezien heb kenmerkten zich wat mij betreft door een grote speelsheid en het op een losse manier aan elkaar verbinden van de verschillende disciplines binnen het muziektheatervak, waarbij ze de inhoud vooropstelt, maar het element van plezier niet uit het oog verliest. Met eenvoudige middelen weet ze een grote zaal (of een groot toneel) te vullen.

Marc van Bree

Castingdirector

Anouk heeft met haar liefde voor muziektheater en musical en haar wortels en ervaring als actrice in het toneel, de ideale mix om toonaangevend, relevant en hedendaags muziektheater te creëren.

Jeroen Sleyfer

Muzikaal leider en componist

Anouk is een regisseur met een verfijnd gevoel voor wat elke discipline vraagt, wat de toegevoegde waarde is, en hoe deze samenwerken. Ze maakt beeldende voorstellingen die uitblinken in hun gelaagdheid. Door haar jarenlange ervaring als docent heeft ze haarfijn door wat elke acteur nodig heeft om op de toppen zijn of haar kunnen te presteren.

Jochem Smit

Acteur en winnaar Musical Award voor aanstormend talent 2019

Bijzonder aan Anouk is hoe helder en zuiver ze de verschillende onderdelen van een maakproces overziet. Ze kan luisteren naar spelers, vormgevers en muzikanten en diep ingaan op de details zonder het overzicht artistiek (en sociaal!) te verliezen. Daarbij weet ze, als geschoolde actrice, hoe het is om zelf op het toneel te staan, wat zorgt voor een gelijkwaardige dialoog met spelers. Ze kan de kwaliteiten van performers makkelijk naar boven halen. Ze is een multitasker pur sang.

Annelinde Bruijs

Actrice: Club Gewalt, De Warme Winkel, Nineties Productions